BIKKELkids biedt ONL dyslexie behandelingen

BIKKELkids als ONL behandelaar

Sinds 2016 werkt BIKKELkids samen met de Schoolbegeleidingsdienst Zaanstreek-Waterland om zo dyslexie behandelingen aan te bieden vanuit het programma van Onderwijszorg Nederland (ONL).

Wat is (ernstige enkelvoudige) dyslexie?

Er kan een dyslexie behandeling worden aangeboden wanneer er bij een kind ernstige enkelvoudige dyslexie is vastgesteld. Dyslexie betekent letterlijk ‘niet kunnen lezen’, het is aangeboren en staat los van het intelligentieniveau van een kind. Kinderen met dyslexie hebben moeite met de directe verklanking van letters, die zij vervolgens tot woorden en zinnen moeten vormen. Dat kost logischerwijs voor een kind met dyslexie veel tijd en moeite in vergelijking met leeftijdsgenootjes. Deze groep kinderen loopt dan ook sneller vast op school en daarbij sluiten de mogelijkheden van school niet altijd aan aan hun behoeften.
Wanneer een kind dus flink vastloopt op school doordat er dyslexie speelt (de ernst) en er bovendien geen andere stoornissen vastgesteld worden (de enkelvoudigheid), kan een kind in aanmerking komen voor een dyslexie behandeling.

De behandeling en het huiswerk

De dyslexie behandelingen vinden plaats op het praktijkadres in Monnickendam op de dinsdag of woensdag. Er wordt een serie van maximaal 49 behandelingen aangeboden waarin het kind en de behandelaar wekelijks samen 50 minuten aan de slag gaan met lezen en spellen. Hierna wordt in ongeveer 5 minuten met ouders erbij het huiswerk besproken voor de aankomende week.
Het kind kan thuis aan de slag met een leuk computerprogramma en maakt 5 dagen per week (deels) samen met ouders het huiswerk. Door middel van de dyslexie behandeling worden spellingsregels op een begrijpelijke manier opnieuw uitgelegd, speciaal ingericht voor kinderen met ernstige enkelvoudige dyslexie.

de kinderen worden aan de hand genomen in het computerprogramma Pelle Helpt. Het hondje Pelle vertelt hen wat zij moeten doen en zij kunnen punten verdienen door de spellen te spelen. De meeste kinderen vinden het daarom ook een erg leuk programma om mee te werken.

Logo Pelle helpt - dyslexie behandelingen

Samenwerking met ouders en school

De voortgang van het kind wordt goed in de gaten gehouden door steeds te bekijken of het kind daadwerkelijk beter gaat presteren en de van tevoren gestelde doelen worden behaald. Een goede samenwerking met de school van het kind en de ouders is vanwege de intensiviteit van het programma dan ook van groot belang. Door een goede samenwerking voelt het kind zich gesteund en kunnen grote stappen worden gemaakt.
ONL logo dyslexie behandeling

Deze website is met veel passie gerealiseerd door Sky Lion / Met een zachte G