Intelligentie Onderzoek

Hoe slim is je kind eigenlijk? Je hebt zelf vaak wel een inschatting, maar precies weet je het niet. Het is best heel interessant dit te weten, vooral als je kind op school meer uitdaging nodig lijkt te hebben, of juist meer ondersteuning. Zo kan je kind bijvoorbeeld thuiskomen met schoolresultaten die aan de lage kant uitvallen of met tegenzin naar school gaan. Mogelijk heeft je kind meer moeite om mee te komen, of is je kind door een bovengemiddelde intelligentie juist niet voldoende uitgedaagd en gaat hij/zij onderpresteren. Beide gevallen kunnen leiden tot probleemgedrag en dus een vertekend beeld van je kind z’n competenties en dat is zonde.

Intelligentieonderzoek is een prachtige manier om meer over je kind te weten te komen en zo ook de leerkracht. Leerkrachten hebben niet altijd de mogelijkheid om je kind op de juiste manier te ondersteunen. Door de leerkracht bewust te maken van de individele mogelijkheden en behoeften van je kind door middel van een intelligentieonderzoek, kan dat wel! Zo krijgt je kind de kans zich optimaal te ontwikkelen binnen de klas. Bovendien kunnen gedragsproblemen hierdoor als sneeuw voor de zon verdwijnen. BIKKELkids biedt tevens de mogelijkheid om de leerkracht te adviseren.

Ook als je kind goed meekomt en je geen zorgen hebt, kun je natuurlijk bij BIKKELkids terecht voor een intelligentieonderzoek. Wil je bijvoorbeeld weten welke schoolkeuze het best bij jouw kind past? Wil je een second opinion bij tegenvallende Cito-toets resultaten? Of gewoon om dat het leuk is? Wij begrijpen maar al te goed dat het voor jou als ouder hartstikke interessant is om zo je kind beter te leren kennen!

Wat is een intelligentieonderzoek?

Een intelligentieonderzoek geeft een beeld van de cognitieve mogelijkheden van je kind. Om dit te meten maakt BIKKELkids voornamelijk gebruik van  de WISC-III. De WISC-III is de meest betrouwbare intelligentietest, bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 16 jaar. Deze test is goedgekeurd door de COTAN als valide en betrouwbaar. Het intelligentieonderzoek bestaat uit verschillende opdrachten waarbij soms op tijd gewerkt moet worden en soms niet. Dit krijgt je kind uitgebreid uitgelegd. De opdrachten meten de verschillende vaardigheden waarover je kind beschikt en waaruit het IQ is opgebouwd. Zo krijg je een uitgebreid beeld van de mogelijkheden van je kind. De meeste kinderen vinden het een erg leuk onderzoek om te doen. Alle resultaten worden in een uitgebreid verslag aan de ouders toegelicht.

Praktische informatie

Het intelligentieonderzoek duurt ongeveer 3 uur en wordt in de ochtend op de praktijk afgenomen. Als ouder ben je niet bij het onderzoek aanwezig en kun je in de tussentijd dan ook gerust even weggaan. Ongeveer een half uur voor het onderzoek is afgelopen, krijg je namelijk een sms. Zo heb je genoeg tijd om weer op tijd terug te komen. Tijdens het onderzoek wordt meestal een pauze ingelast, dus neem iets te eten en drinken mee voor je kind. Verder is het belangrijk dat je niet teveel informatie aan je kind geeft over het onderzoek en het niet spannender maakt dan het is. Zo is het voor je kind de normaalste zaak van de wereld en is het beeld dat tijdens het onderzoek naar voren komt het meest echt.

Locatie

Wij ondersteunen u voor intelligentie onderzoek in Purmerend, Volendam, Edam, Ilpendam, Landsmeer, Broek in Waterland, Monnickendam, MarkenHolysloot, Oostzaan en Amsterdam, ook als u daarbuiten woont bent u natuurlijk bij ons welkom. Een afspraak vindt over het algemeen plaats in onze praktijk in Monnickendam, maar er zijn ook andere mogelijkheden bespreekbaar.